09 helmikuuta 2016

Dumplings & GyozaVietettiin lukukausi Taiwanissa vaihdossa vuonna 2014 ja siellä yksi lempimätöistämme oli gyozat, eli pannulla paistetut taikinanyytit. Niitä vedettiin monesti aamupalaksi kulmakuppilassa, jonka lista oli kiinaksi ja ilman yhtäkään kuvaa. Kumpikaan meistä ei puhunut kiinaa ja omistajien englanti rajoittui sanoihin "Hello" ja "Byebye", mutta koska ruuat olivat halpoja, niin alettiin aikalailla käymään vaan kategorisesti koko listaa läpi, kunnes hoksattiin mitä mikin oli. Google translatekin oli avuksi, vaikka käännökset välillä olivatkin luokkaa "Danish super muscle". 

Kulmakuppila [kuvakaappaus Google Mapsista]
Vielä välillä tulee ikävä tuota paikkaa, varsinkin kun henkilökunta alkoi jossain kohtaa tunnistaa meidät ja kahvin sai aina varmasti mustana ja kuumana. Taiwanilaiset olivat muutenkin tosi mukavaa sakkia ja ulkomaalaisena sekä vaaleahiuksisena moni paikka muisti meidät ja tervehti sen mukaisesti. 

Gyozien lisäksi meillä oli myös vakkari dumplings-mesta. Sitä pyöritti sellainen vanha setä perheineen ja 4 bambukorillista dumplingseja maksoi 100 NT$ eli n. 2,5€. Ekoina kertoina oli myös vähän kielimuuria, kun koitettiin näyttää, että halutaan 3 korillista eli nostettiin peukalo, etusormi sekä keskisormi pystyyn. Noh Taiwanissahan tuo tarkoittaa kahdeksaa, eikä kolmea ja sedän ilmeestä kyllä huomasi, että nyt ei ihan puhuta samaa kieltä. Taiwanissa on myös tarjolla yhden Michelin tähden dumplingseja Din Tai Fungissa, joka Taichongissa sijaitsi kauppakeskuksen yhteydessä. Nämä yhden tähden dumplingsit olivat spessuja "keittodumplingseja", joissa dumplingsin sisään muodostui höyrystettäessä nestettä. Ihan älyttömän hyviä ja todella kohtuuhintaisia nämäkin.

Puhuttiin jo heti Suomeen palattua, että gyozia ja dumplingseja pitää tehdä kotonakin, mutta vasta kun Lotta teki kiinan tuntien yhteydessä opettajan avustuksella dumplingseja, uskaltauduttiin testaamaan. Hommahan on loppupeleissä tosi simppeliä, varsinkin jos ostaa taikinakuoret valmiina. Niitä myyvät monet etniset kaupat pakasteessa.

Mitä tarvitset, jos haluat tehdä dumplingseja? Ainesosien lisäksi höyrykattilan tai bambuhöyrystimen. Gyozat taas valmistuvat pannulla, eivätkä vaadi sen ihmeempää keittiötavaraa eli kannattaa kokeilla!

Gyozat ja dumplingsit (3-4 hengelle)

400 g sika- tai sika-nauta -jauhelihaa
katkarapuja halutessasi
1-2 herkkusientä (koosta riippuen)
3 kevätsipulia
2 rkl jauhettua inkivääriä
1 tl chilijauhetta
2 rkl kiinalaista mustaa viinietikkaa (kuva alempana)
2 tl valkosipuli-chili -soosia (kuva alempana)
2 rkl soijakastiketta
suolaa

Lisäksi taikinalevyjä, joita saa etnisten kauppojen pakasteesta tai voi tehdä itse vehnäjauhoista ja vedestä. Gyozien paistaminen kannattaa tehdä seesamiöljyssä, jos haluaa aasialaisemman maun.

Pilko sienet ja sipuli pieneksi silpuksi ja sekoita jauhelihaan. Lisää kaikki loput ainekset joukkoon. Asettele pieni pallo massaa taikinalevyn keskelle, kostutat reunat ja muotoile mieleiselläsi tavalla. Simon tekniikka muistuttaa pasteijoiden tekoa, kun taas Lotta tykkää tehdä perinteisiä dumplingseja laskottamalla taikinaa massan yläpuolelle. Kannattaa pitää vesilasia lähellä, sillä taikina kuivahtaa nopeasti ja reunojen kiinnitys vaatii vettä. 

Asettele dumplingsit höyrykattilaan ja höyryttele n. 20 minuuttia. Voit vaikka napata testikappaleen, jos epäilet lihan kypsyyttä. Gyozat taas paistetaan kuumalla pannulla vain yhdeltä puolelta seesamiöljyssä n. 2-5 min. 


Taikinakuoret löytyvät pakkasesta.
Vasemmalla valkosipuli-chilikastike ja oikealla kiinalainen musta viinietikka
Lidlin keraaminen veitsi on osoittautunut hintansa väärtiksi
Massa ennen sekoittamista.
Siitä sitten taittelemaan!
Dumplingsien ja gyozien seuraksi sopii soijakastike, johon voi halutessaan sekoittaa hieman chiliöljyä. Kannattaa syödä varsinkin dumplingsit nopeasti, sillä ne kuivahtavat helposti ja muuttuvat kumiseksi. Dumplingsit ovat kivaa seuraruokaa ja niitten valmistuskin menee nopeammin porukassa, kun on enemmän käsiä taittelemassa taikinaa. 

-Porilainen & Mustamakkara
3 kommenttia:

 1. Mmmm pakko ehkä kokeilla, hyvältä näyttää! Mistä kaupasta ootte hakenu noi aineet, sieltä Duon liikkeestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sieltä Duon aasialaisesta on noi. Kattelin, että nyt on myös Lidlissä Aasia-viikot meneillään, et ainakin seesamiöljy kannattaa napata sieltä halvemmalla.

   Poista
  2. Lidlin seesamiöljy on hyvin mietoa. Alepasta saa La Franchi merkkistä seesamiöljyä, jossa on enemmän aromia.

   Poista