20 helmikuuta 2016

Gluteeniton siemenleipä


Lauantaiaamu on ihana aloittaa tällä älyttömän maukkaalla siemenleivällä. Tämä "Life-Changing Loaf of Bread" on alunperin My New Roots-blogista, joka on tanskalaistuneen amerikkalaisnaisen pitämä. Leipä on trendihippeilyä, sillä se ei sisällä lainkaan vehnää ja on siis gluteeniton, kunhan käytät gluteenittomia kaurahiutaleita. Olen tehnyt leipää pariin otteeseen, ja pakko myöntää ettei se aina tuppaa onnistumaan. Koska sitkoaineita ei ole, leipä saattaa leikatessa murentua paloiksi. Kannattaakin antaa leivän jäähtyä täysin ennen leikkaamista. Leipä säilyy huoneenlämmössä pari päivää, joten kannattaa viipaloida osa ja laittaa pakkaseen. Hesarissakin oli ohje samaan leipään taannoin ja siinä mittasuhteet olivat hyvät tavalliseen leipävuokaan. Muutin ohjetta hieman omaan makuun sopivammaksi. Huomioi, että leivän pitää tekeytyä ainakin 8 tuntia, joten leipä kannattaa tehdä jo tänään tekeytymään, jos haluat sitä huomenna.

Siemenleipä

4 dl kaurahiutaleita
2 dl pellavansiemeniä
2,5 dl auringonkukan siemeniä
40 g pähkinöitä (esim. hasselpähkinöitä tai manteleita)
25 g kuivattuja hedelmiä/marjoja (tai yhteensä 65 g pähkinöitä)
2 rkl chia-siemeniä
4 rkl psylliumrouhetta
2 tl suolaa
3,5 dl vettä
1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
3 rkl sulatettua voita tai kookosöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa tai leipävuoassa. Sulata rasva ja sekoita veteen yhdessä siirapin tai hunajan kanssa. Lisää neste kuiviin aineisiin ja sekoita. Siirrä leipävuokaan ja  anna tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 8 tuntia. Kun leipä on tekeytynyt, lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää vuoassa 20 minuuttia. Ota leipä pois uunista ja kumoa ritilälle. Paista vielä ritilän päällä 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Pakasta osa leivästä, sillä se ei säily montaa päivää hyvänä. Sen sijaan paahdettuna leipä on oikein herkullista.

Leipä ennen uuniin menoa
Meillä Simo söi leivän meetvurstin ja kurkun kanssa, kun taas itse testasin parmankinkkua sekä mozzarellaa. Erittäin toimiva, vaikkakin tuhti aamupala! Kuvassa on myös Pågenin aurinkoleipää, joka oli yllättävän hyvä uusi tuttavuus.



-Porilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti