29 helmikuuta 2016

Hampurilaiset kotona vol. 1


Ollaan tehty lukemattomia kertoja hampurilaisia viikonloppuruoaksi. Monelta osin meidän hampparit ovat joka kerta aika samanlaisia, mutta oikeasti aina vähintään yksi komponentti vaihtuu. Varsinkin liha, sämpylä ja juusto riippuvat paljon sen hetkisistä fiiliksistä. 

Tällä kertaa lihaksi valikoitui porukoilta saatu hirven vasan jauheliha, jota meiltä löytyi pakkasesta. Liha ei ollut parasta mahdollista, sillä se oli jostain syystä hieman liian nestemäistä, ja tämä maistui myös valmiissa pihvissä. Tähän mennessä paras pihviliha on ollut muflonia, vaikkakin peuran jauheliha oli myös täydellisyyttä hipovaa. Kiitokset siis kotiväelle Porissa pakkasen täydennyksestä!

Sämpylänä toimi Pirjon Pakarin porkkanasämpylät. Sämpylät olivat todella hyviä ja plussaa varsinkin yksinkertaisesta ainesosaluettelosta (vehnäjauho, perunahiutaleet, porkkanaraaste, vesi, hiiva, voi, suola). Hampparin sämpylän pitää olla tarpeeksi pehmeätä, mutta kuoressa saisi silti olla hieman kovuutta. Joku kerta voisi koittaa itsekin tehdä sämpylöitä, mutta kaupan leipävalikoima on ollut tähän mennessä riittävä.

Pihvin päälle höylättiin vielä Riitan Herkun "Värjättyä Cheddaria". Vaihtoehdot Prismassa olivat vähissä, joten otettiin minipakkaus tätä. Mielenkiintoinen nimi, mutta ainakin rehellinen. Juusto oli ihan okei, mutta tuskin toiste ostetaan. 


Jauhelihapihvit hampurilaisiin

300-400 g jauhelihaa
1 kananmuna
suolaa ja pippuria
TAI
3 rkl luomu sipulikeittoa pussista

Jos käytät riistalihaa, älä peitä makua sipulikeitolla, vaan käytä suolaa ja pippuria. Naudan jauhelihaan sipulikeitto toimii, mutta osta ehdottomasti luomua, jossa ylimääräisiä lisäaineita on vähemmän. Sekoita aineet sekaisin käsin ja muotoile leivinpaperin päälle kaksi tai kolme korkeahkoa pihviä. Taita toinen puoli leivinpaperia päälle ja laita painoksi leikkuulaudan päälle esimerkiksi pari keittokirjaa. Anna pihvien olla painojen alla pannun lämpenemiseen asti. Laita pannulle voi-öljy-seosta ja paista pihvejä mahdollisimman kuumalla pannulla pari minuuttia per puoli. Kuten kuvasta näkyy, burgereihin laitettiin myös hieman pekonia. Lisäksi välissä oli yrttiaiolia, salaattia, tomaattia, ketsuppia, punasipulia ja tietenkin suolakurkkua.

Yrttiaioli kannattaa valmistaa heti ensimmäiseksi, että maut ehtivät tasaantua jääkaapissa.
Enemmän on enemmän.
Hampparin kylkeen tehtiin myös bataattiranuja sekä perinteisiä ranuja, mitkä näkyvät ensimmäisessä kuvassa.

Tuplaranut kahdelle

3 (jauhoista)perunaa
puolikas bataatti
öljyä
suolaa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pese perunat hyvin ja leikkaa pitkiksi tikuiksi. Kuori bataatti ja leikkaa samaan kokoluokkaan kuin perunat. Heitä pellille ja öljyä kevyesti. Kannattaa sijoittaa nopeammin kypsyvät bataatit pellin etuosaan, jos uuni on yhtä huonosti lämpöä eristävä kuin meidän. Laita ranut uuniin ja kypsennä noin 20-30 minuuttia. Kannattaa sekoittaa ranuja puolessa välissä, jotta ne paistuisivat tasaisesti molemmin puolin. Kun ranskalaiset ovat hieman mustuneita, ota ne uunista ja suolaa ennen tarjoilua. 

Ihan Huberin tasoiseen pihviin me ei tällä kertaa päästy, mutta yleisesti ottaen meiän hampurilaiset kyllä voittaa monet ravintola-annokset. Ehkä reseptinä on rakkaus, ehehe. 

-Porilainen & Mustamakkara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti