13 helmikuuta 2016

Maukkaampi pataleipä ystävänpäiväksi


Pataleivästä tuli jo jonkin aikaa sitten hitti sen helppouden vuoksi. Ainesosat vain sekoitetaan yhteen ja annetaan kohota yön yli. Seuraavana aamuna leipä laitetaan uunissa kuumennettuun pataan ja paistetaan kypsäksi. Lopputuloksena on sisältä pehmeä, mutta rapeakuorinen leipä. Meillä pataleipää on tehty parikin kertaa, mutta pelkän vehnäjauhon sijaan joukkoon on laitettu milloin mitäkin. Tällä kertaa leipä sai lisämakua pähkinöistä ja tattarista. Tänään on oivallinen päivä laittaa pataleipä tekeytymään, huomenna voi sitten yllättää aamusti kumppanin uunituoreella leivällä! Kannattaa vaan huomioida, että leivän pitää aamulla kohota puoli tuntia ja uunissakin menee 45 minuuttia, eli aikaisin liikkeelle toisen vielä nukkuessa!

Pähkinäinen pataleipä

3,5 dl vettä
1 rkl tummaa siirappia, hunajaa, tms.
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl vehnjäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
pari kourallista pähkinöitä

Yhdistä kaikki kuivat aineet. Jauhojen suhdetta voi muuttaa, mutta tattarissa on tuima maku, joten sitä ei kannata laittaa liikaa. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 asteista) ja sekoita joukkoon siirappi. Lisää kuivat aineet ja sekoita mahdollisimman vähän äläkä vaivaa. Laita päälle tuorekelmu ja anna tekeytyä yön yli. Mitä kauemmin leipä saa maustua, sen parempi.

Seuraavana aamuna taittele leipä pariin kertaan ja jätä liinan alle puoleksi tunniksi kohoamaan. Laita uunipata kylmään uuniin ja lämmitä 225 asteiseksi. Kun leipä on kohonnut ja uuni lämmennyt, ota pata pois uunista ja aseta leipä sisälle. Vedä ristikkäiset viillot leipään ja laita kansi päälle. Anna olla uunissa puoli tuntia, jonka jälkeen kansi otetaan pois ja leipää paistetaan vielä vartin verran. Leivän päälle ei kannata laittaa liinaa, jottei kuori pehmene. 

Vehnäjauhot
Graham ja tattari 
Pähkinät kannattaa rouhia ja joukkoon voi heittää myös pellavansiemenrouhetta! 
Aamulla pata uuniin, meillä oli tälläinen kaveri käytössä tällä kertaa
Valmis leipä irtoaa helposti padasta

-Porilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti