10 helmikuuta 2016

Myöhästynyt Runeberg

Runebergin päivää juhlittiin jo viime perjantaina, mutta meillä leivontapuuhiin päästiin vasta sunnuntaina. Runebergia pidetään Suomen kansallisrunoilijana ja suurin osa varmaan tunnistaa ainakin Vänrikki Stoolin tarinat, jos ei muuta tuotantoa. Nämä eri kansallisrunoilijoiden, -kirjailijoiden ja muiden merkkihenkilöiden päivät jäävät ainakin itselle vähän avoimiksi, kun ei enää muista ketä teki mitä ja miksi liputetaan.  Runeberg on sentään onnekas, kun on saanut nimikkoleivoksen. 


Yleensä Runebergin tortut kostutetaan punssilla, mutta meidän punssi oli unohtunut Poriin, joten tehtiin vähän testiversioita tummalla rommilla ja vanilja-meukowilla. Rommitortut olivat aika tumakkaa settiä, mutta meukow toimi erittäin hyvin. 

Nämä tortut valmistuvat muuten iisisti, mutta osa ainesosista on vähän hankalia. Pipareita pitäisi olla joulusta jäljellä, mutta me jouduttiin ostamaan iso pussi vain tätä varten. Samoin mantelijauhetta löytyi vain kilon säkkinä, joten eikun mantelilastuista jauhoa tekemään. Olen itse ollut tyytyväinen tähän Kinuskikissan reseptiin, mutta määrä on aivan liian suuri kahden hengen talouteen. Alla on hieman muunnettu puolitettu ohje.

Runebergin tortut (7-8 kpl)

50 g pipareita
75 g mantelilastuja
1,5 dl karkeita spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
ripaus vaniljajauhetta
125 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl kuohukermaa

Lisäksi
Meukow Vanillaa, punssia tai muuta viinasta
vadelmahilloa
tomusokeria

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Jauha piparit ja mantelilastut erikseen ja yhdistä kaikki kuivat aineet. Vaahdota voi yhdessä sokerin kanssa ja lisää kananmunat yksitellen samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet voivaahtoon ja lisää kuohukermaa, kun massa alkaa olemaan liian tökköä.  Laita taikinaa puoliväliin muffinsivuokaa, laita nokare vadelmahilloa ja täytä loppuun. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia. Kostuta valmiit tortut alkoholi-vesi-sokeri seoksella. Anna jäähtyä ja laita nokare vadelmahilloa päälle ja ympyröi se tomusokeri-vesi-seoksella. 

Mantelilastut ja piparit sohjoksi
Kuivat aineet yhteen
Valmiin massan pitäisi näyttää tältä 
Vähän hilloa väliin, niin tulee maukkaampia
Anna sen hiton tortun jäähtyä rauhassa tai muuten käy tomusokeriseokselle hassusti

Pakko myöntää, että on ne Runebergin tortut vaan hyviä! Taisin syödä kolme päivän aikana ja nämä olivatkin oivallista energiaruokaa Super Bowlia varten.

-Porilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti