11 helmikuuta 2016

Pizzaa kahdella tavalla


Ei varmaan olla ainoa pari, kenen pizzamaut ei aina mene ihan yhteen. Siinä missä Lotta tykkää hifistelypizzasta ohuella pohjalla ja kohtuullisilla täytteillä, Simo rakastaa kunnon mättöpizzaa jauhelihalla, herkkusienillä ja suurella määrällä juustoa. Toisaalta pizzat kyllä katoavat molempien suihin, että ehkä tässä on vaan täydellinen combo. Harmillisesti ei tullut otettua tarpeeksi kuvia tekovaiheista, mutta eipä siinä mitään ihmeellistä ollutkaan. Ollaan yleensä tehty Simon pizzaa koko pellillinen ja Lotan versiota pienempi pyöreä kiekko, jonka vuoksi pohjan ohjeen määrä on vähän hassu. Pizzan teossa pitää olla hyvä fiilis ja rauhallinen meininki. Pohja saa kohota ihan rauhassa vaikka tunnin, joten ei kannata nälissään alkaa tekemään tätä. Tomaattipyrettä on näihin pizzoihin mennyt pari pientä purkkia. 


Pizzapohja (1,5 pellillistä)

3,5 dl vettä
1/3 hiivapakettia 
TAI
3 tl kuivahiivaa
reilu loraus öljyä
1-2 tl suolaa
durum-jauhoja
speltti-jauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (tuorehiiva) tai 42 asteiseksi (kuivahiiva). Jos tee tuorehiivaan taikinan, murustele hiiva kulhon pohjalla ja sekoita vesi joukkoon. Kuivahiiva taas sekoitetaan jauhoihin. Lisää öljy ja suola nesteeseen ja sen jälkeen n. 4 dl durumjauhoja. Jauhojen määrää on vaikea arvioida, joten kannattaa ensin laittaa reilusti durum-jauhoja, että saat taikinaa vaivattua käsin ja sitten vähitellen lisätä spelttijauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Pizzataikinaa voi vaivata kunnolla, se ei kuivahda yhtä helposti kuin pullataikina. Voit käyttää pelkästään durum-jauhojakin, mutta spelttijauhoilla saa kotikutoisemman taikinan. Jos haluat nopeuttaa kohoamista, aseta kulho tiskialtaaseen lämpimään veteen ja laita liina päälle.

Valmis taikina.

Parmankinkku-rucola-pizza aka Hifistelypizza


tomaattipyreetä
pikkutomaatteja
mozzarellapallo
hieman emmental-juustoa
Serrano- tai parmankinkkua
rucolaa

Laita pizzavuoka uuniin ja lämmitä 250 asteeseen. Puolita pikkutomaatit. Päällystä pizza tomaattipyreellä ja heitä tomaatit päälle. Leikkaa tai revi mozzarellapallo osiin ja asettele pizzan päälle. Laita vielä hieman emmentalia, jos tykkäät vahvemmasta juustosta. Paista 250 uunissa n. 10-15 min. Kun pizza on valmis, ota se uunista ja lisää päälle parmankinkku sekä rucola. Lidlistä löytyy edullista serrano- ja parmakinkkua sekä mozzarellapalloja. Rucola kannattaa ostaa S-marketista tai K-superista, josta löytyy isoja muovirasioita valmiiksi revittyä rucolaa, joka on vain hieman pientä yrttiruukkua kalliimpi.


Jauheliha-herkkusieni-valkosipulipizza aka Mättöpizza


tomaattipyreetä
400 g jauhelihaa
1 iso tai 2 pientä sipulia
4 isoa herkkusientä
mozzarella-raastetta
emmental-raastetta
valkosipulia

Paista sienet pannulla öljyssä tai voissa, jotta niistä lähtee nesteet. Siirrä syrjään ja kuullota sipulit ja paista jauheliha. Jauhelihan voi maustaa suolalla ja mustapippurilla tai jauhelihamausteella. Tässä pizzassa pohja saa olla paksumpi, lähes piirakkamainen. Levitä tomaattipyree pizzapohjalle ja sen päälle jauheliha sipulineen, sienet sekä todella reilusti juustoa. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20 min. Valmiin pizzan päälle voi murskata vielä valkosipulia.-Porilainen & Mustamakkara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti