16 helmikuuta 2016

Tacos tacos!



Nuorempana tuli tehtyä monesti tortilloja, eli texmex-maustetttua jauhelihaa vehnätortillojen päällä, lisänä vielä ranskankermaa ja valmissalsaa. Tähän tuli muutos pari kesää sitten, kun Simon tuttavat pistivät pystyyn Don Taco-kärryn, joka tarjoili autenttisia meksikolaisia tacoja. Niistä innostuneina alettiin tekemään itse tacoja ja ollaan vuosien varrella kehitytty hommassa aika mestareiksi.


Tortillat, eli itse letut, kannattaa tehdä maissijauhoista. Masa Harina-maissijauhot ovat normimaissijauhoja vaaleampia ja niissä on hieman sitkoa. Jauhoja löytyy kalliimmalla esimerkiksi ruohonjuuresta, mutta nykyään joissain S- ja K-marketeistakin saa näitä. Jossain kohtaa maissijauhot löytyivät aina jenkkihyllyltä, joten kannattaa varautua etsimään.

Tuollainen pussi pitäisi tortilloja varten löytää
Pussin kyljessä on mittasuhteet tortilloihin. Lettuihin ei tule muuta kuin vettä ja jauhoja. Me ollaan paistettu ne kuumalla öljyttömällä pannulla molemmin puolin ja rouhittu suolaa päälle jäähtyessä.

Tortilla-letut kahdelle

2,5 dl jauhoja
1,7 dl vettä

Sekoita jauhot ja lämmin vesi ja vaivaa kunnes taikinassa on hieman sitkoa. Muotoile taikinasta golf-pallon kokoisia palleroita. Asettele pallo kahden leivinpaperin väliin ja paina ohueksi esimerkiksi kattilalla. Paista todella kuumalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Rouhi lautaselle suolaa, heitä lettu päälle ja suolaa toiseltakin puolen. Letut voi pinota päällekkäin ja näiden päälle kannattaa asettaa kasteltu keittiöpyyhe, jotta letut pysyvät kosteina ruokailuun asti. 

Pelkät letut eivät maistu miltään, joten seuraksi kannattaa tehdä salsa ja guacamole. Nämä valmistuvat näppärästi samaan aikaan, sillä molemmissa on kaltattua tomaattia, limeä, chiliä ja sipulia. 

Guacamole


3-4 avokadoa koosta riippuen
puolikas lime
puolikas chili
1 rkl sipulisilppua
1 rkl tomaattisilppua
korianteria
suolaa

Leikkaa avokadot puoliksi ja tee viillot molempiin suuntiin (kuva alla). Koverra avokadot kulhoon. Silppua sipuli, chili ja kaltatut tomaatit. Korianterin voi repiä tai silputa pieneksi. Jos et pidä korianterin mausta, voit jättää sen kokonaan pois.

Pääset helpommalla kun leikkaat avokadon osiin jo kuoressa



Guacamole yksinään tacoissa on vähän tylsää, joten lisäksi kannattaa tehdä salsa. Salsan voi tehdä monellakin tapaa, mutta tässä on helppo perusversio. Kannattaa koittaa ainakin lisätä mangoa joskus! Voidaan tehdä siitä erikseen postaus, kun tehdään sitä.

Simon salsa


2 tomaattia
puolikas paprika
iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2,5 chiliä
mustapippuri
suola
kuivattuja yrttejä
hunajaa

Kalttaa tomaatit ja poista siemenet. Pilko pieneksi tomaatit, sipulit, chilit ja paprika. Paista öljyssä ensin sipulit ja paprikat pehmeiksi, heitä joukkoon chili. Lopuksi joukkoon vielä tomaatit ja maustaminen sekä hieman vettä, jos haluat kastikemaisempaa. Laske lämpöä ja anna hautua. Lisää lopuksi hieman hunajaa.



Tacoihin sopii erittäin hyvin kana sen miedon maun vuoksi. Lisäksi voi laittaa salaattia, juustoa ja sipulia. Myös ananas sopii todella hyvin. Meillä oli tortilla-sipsit loppu, niin tehtiin omia pakasteista löytyneistä vehnä- ja maissitortilloista. Tortillat vain leikataan kolmioiksi ja paistetaan öljyssä. Varsinkin vehnätortilloista tulee näin todella koukuttavia.



-Porilainen & Mustamakkara

2 kommenttia:

  1. Tänään pääs taas kokeiluun ;) Ja ihan sairaan hyvä toi salsaohje! Miks en oo aiemmin tajunnu heittää pannulle noita aineksia?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo! Simo osaa kyllä tehdä siitä salsasta tosi hyvää, must toi sopii just hyvin myös dippailuun kun sellaset tuoresalsat helposti jää vähän "kylmäks"

      Poista