22 helmikuuta 2016

Viikonlopun blinit


Olin viime viikolla Porissa katsastamassa veljen vauvaa ja hoitamassa bisneksiä. Isä savusti suuren määrän lohta ja illalla sitä herkuteltiinkin yhdessä blinien kanssa. Blinitaikina kannattaa tehdä edellisenä iltana tai heti aamusti, sillä se saa tekeytyä vähintään kahdeksan tuntia. Vanhemmat olivat edellisellä kerralla tehneet taikinan kermaviiliin, mutta se ei ollut hyvä ohje. Itse olin tehnyt viimeksi blinejä itsenäisyyspäivän kolmen hengen illalliselle (terkkuja Elinalle Malesiaan!) ja ne onnistuivat oikein hyvin. Ohjeena käytin tätä hesarin ohjetta. 

Blinit neljälle

2,5 dl maitoa
1/4 hiivapakettia
ripaus sokeria
1,5 dl tattarijauhoja
2 kananmunaa
1 dl olutta
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita
suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää sokeri ja tattarijauhot ja anna tekeytyä vähintään kahdeksan tuntia. Kun taikina on tekeytynyt, erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset, olut, vehnäjauhot, voi ja suola taikinaa. Lämmitä blinipannu ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Juuri ennen paistamista, lisää valkuaisvaahto muuhun taikinaan. Voita voi käyttää huoletta blineihin eli voitele pannu hyvin ja voitele myös lettu kun käännät sen. 



Meillä blinit syötiin lämmin- ja kylmäsavulohen kanssa. Lisäksi oli punasipulisilppua ja smetanaa sekä kinkkua, josta tuli mieleen ihan lapsuuden krepsit. Silloin mummi teki lettuja, joiden sisään tuli ainakin tuorejuustoa ja kinkkua tai jauhelihaa sekä juustoa. Niin rasvaista, mutta niin hyvää!


Vielä isän vinkki savukalaan: viinakaapin perältä vaniljaista konjakkia kalan päälle ennen savustusta, niin pinta saa herkullisen maun.

-Juurillaan käynyt Porilainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti