28 helmikuuta 2016

Yrttiaioli eli majoneesi


Tehtiin valkosipulimajoneesia ekan kerran pari vuotta sitten kun Lotta bongasi Isyyspakkaus-blogista helpotetun version. Yleensähän majoneesi tehdään niin, että kananmunan keltuaista vatkataan ja joukkoon kaadetaan ohuena nauhana öljyä, jolloin seos sakenee. Ollaan jokusen kerran testattu tuota, mutta tuntuu että majoneesi epäonnistuu helpommin kuin onnistuu niin. Tällä uudella sauvasekoitin-tavalla taas majoneesi on onnistunut käytännössä joka kerta. Okei, Simolla on myös joku maaginen taito, sillä Lotta on epäonnistunut tässäkin majoneesin teossa ainakin pari kertaa. Yksinkertaisuudessaan lähes kaikki ainekset laitetaan pyöreään korkeaan astiaan (esim. sauvasekoittimen oma kippo) ja surrataan kunnolla sekaisin alhaalta ylöspäin aluksi ja sen jälkeen ihan sekaisin vain. Ennen tehtiin aina valkosipulimajoneesia, mutta kun syötiin Friends&Brgsissa yrttiaiolia, oli pakko koittaa tehdä omaa. Yksinkertaisuudessaan lisättiin valkosipulimajon joukkoon lempiyrttejämme.

Yrttiaioli/Valkosipulimajoneesi

2 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
1 kananmuna
1-2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
(1 tl dijon-sinappia)
(puolikkaan sitruunan tai limen mehu)
yrttejä

Laita kaikki aineet paitsi yrtit kapeaan pyöreään astiaa ja surraa sauvasekoittimella sekaisin alhaalta ylöspäin. Voit surrata massaa vielä kunnolla alun jälkeenkin. Jos haluat tehdä yrttiaiolia, lisää nyt pari kourallista haluamiasi yrttejä joukkoon (esim. basilika, korianteri, ruohosipuli) ja surraa uudestaan sekaisin. Majoneesi säilyy jääkaapissa pari päivää. 

Aluksi aineet ovat nestemäisiä. Sauvasekoittimen liike tulee aloittaa pohjalta. 
Nyt nosta sekoitinta rauhassa ylöspäin, jotta massa sakenee. Tämä on kriittisin vaihe.
Lopputuloksen tulisi näyttää tältä.
Joukkoon vielä yrtit ja uudestaan sekaisin.
Tämä majoneesi on oivaa seuraa hampurilaisen väliin ja ranskalaisten kylkeen. Erilaisilla yrttikomboilla pystyy tekemään juuri oman maun mukaisen aiolin. Yrteissä ei kannata ainakaan säästellä ja kannattaa käyttää mielummin tuoreita yrttejä kuivattujen sijaan. 

-Porilainen & Mustamakkara

1 kommentti:

  1. Mulla aluksi onnistui majoneesi tolla tyylillä että kaikki sekasin ja alhaalta ylös mut sit tapahtu jotain ja magic touch katos eikä enää vaan toiminu. Nykyään joudun tekeen silleen pisara kerrallaan mut se onnistuu aina :o
    Täytyy kokeilla yrttejä kanssa, meillä on aina vaan joko valkosipulii tai paprikaa ollu!

    VastaaPoista