24 maaliskuuta 2016

Arkiruokaa: Hirvenlihapullat




Tämä ei ihan virallista arkiruokaa ollut, kun tehtiin sunnuntaina hirvenlihapullia kastikkeella ja muusilla. Aikaa ei silti mennyt ruoan tekemiseen niin paljoa, etteikö homma onnistuisi arkena. Ja hirven sijaan voisi ihan hyvin käyttää nautaa tai possuakin. Meillä kun muutto lähestyy, niin ollaan alettu tyhjentää pakkasta lihoista. Ollaan tosiaan onnekaita, kun iskä Porista alkoi harrastaa metsästystä jokunen vuosi takaisin, ja saadaan syksyisin iso määrä erilaisia jauhelihoja ja parempiakin palasia. 

Lihapullien seuraksi pitää saada perunamuusia. Kastike tuli tällä kertaa tehtyä aikalailla mututuntumalla. Ollaan kerran koitettu tehdä ruskeaa kastiketta ihan alusta asti jauhoilla, mutta niin vaan uuden sukupolven myötä taidot katoaa. Se ei onnistunut ollenkaan ja saatiin vaan hirveä savu aikaiseksi.

Tällä kertaa tehtiin kastike käyttäen pakkasesta löytynyttä lihalientä, riistafondueta sekä kuohukermaa. 

Kastike lihapullille

1,5 dl lihalientä ja/tai riistafondueta
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
kuivattua basilikaa
kuivattua timjamia
1 rkl vehnäjauhoja

Lämmitä pannulla lihaliemi ja/tai fondue sekä kuohukerma. Lisää mausteet ja suurusta vehnäjauhoilla. Voit myös lisätä tilkan punaviiniä, jos haluat syventää makua. Fonduessa on niin paljon suolaa, ettei ylimääräistä tarvita. Lisää vettä, jos maku on liian tuhti.

Perunamuusiin ei sen ihmeempiä ohjeita tarvita. Keitä jauhoiset perunat kypsäksi, lisää lämmitettyä maito-voi -sekoitusta ja vatkaa muusiksi. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Lihapulliin käytettiin refenä tätä ohjetta. Mausteita ja suolaa lisättiin kyllä aikas paljon reilummin.

Hirvenlihapullat

500 g jauhettua hirvenlihaa
1 kananmuna
3 tl suolaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl Dijon-sinappia
0,5 dl sipulirouhetta (kuivattua)
0.5 dl korppujauhoja
0,75 dl kermaviiliä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita korppujauhot kermaviiliin ja anna turvota hetken. Sekoita sillä aikaan jauhelihaan kananmuna ja muut ainesosat. Lisää korppujauho-kermaviili -seos ja sekoita tasaiseksi. Pyörittele palloiksi ja paista pannulla öljyssä ja voissa pinta ruskeaksi. Laita uunipellille ja paista kypsiksi uunissa n. 10-15 minuuttia. 


Lihapullista tuli oikein hyviä, mutta Simo kaipasi kylkeen vielä puolukkahilloa. Tehtiin pikaversio sulattamalla mikrossa puolukoita ja sekoittamalla joukkoon hieman sokeria. Oltiin niin nälkäisiä siinä kohtaa kun ruoka oli valmis, että annokset katosivat alta aikayksikön. Onneksi näitä jäi vielä seuraavaan päivään, niin saatiin kuvat otettua.

Ollaan tosiaan nyt etsittyä kaksiota Helsingistä, kun lähdetään toukokuun alusta sinne pysyvästi. Onneksi molemmilla on töitä tiedossa. Vuokrakämpän etsiminen on aika työlästä puuhaa, kun täytyy käydä näytöissä ja kilpailla asunnoista. Ollaan muutettu vähintään vuoden välein ja nyt olisikin pitkäaikainen koti hakusessa. Se ehkä myös vähän muuttaa asunnonhakua, kun kompromisseja ei halua tehdä samanlain kuin ennen. Ollaan vielä nyt asuttu TOASin 65 neliöisessä perheasunnossa, joten pitää totutella asumaan taas kämpässä, jossa neliöitä on varmaan parikymmentä vähemmän kuin nyt. Noh kyllä asunto tulee meidän Taiwanin 15 neliön yksiön silti voittamaan :D

-P&M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti