14 maaliskuuta 2016

Arkiruokaa: Tikka Masala


Intiaan ei olla vielä koskaan päästy, vaikka mietittiin sinne vaihtoon lähtöä pari vuotta takaisin. Se homma kariutui kun löydettiin uutinen, josta selvisi ettei naisopiskelijoilla ole mahdollista lähteä kampuksen ulkopuolelle ilta-aikaan kuin kerran viikossa, ja eräs opiskelija oli erotettukin määräajaksi nostettuaan kohun asiasta. 

Lähimmäksi intialaista safkaa ollaan päästy Malesian Penangilla, josta löytyy eläväinen intialainen kaupunginosa ja helskutin herkullista sapuskaa. Siellä ollaan visiteerattu pariin otteeseen ja lemppariksi on noussut Sri Ananda Bahwan. Paikan butter chicken, tandoori ja tikka masala ovat kaikki herkullisia ja vielä kun viereen saa mango lassin niin euforia ei ole kaukana. Viimeksi kun käytiin vuosi takasin, Georgetowniin oltiin avattu myös vain kasvisafkaa tarjoava Sri Ananda Bahwan. Kasvisruoista voi ainakin suositella palak paneeria, joka sisältää pinaattia ja kotijuustomaista paneeria. 

Kuvakaappaus Google Mapsista
Hirveästi on ollut tarkoituksena testata intialaisen ruoan tekemistä kotona, mutta homma on kaatunut ajan puutteeseen. Intialainen ruoka kun monesti vaatii useamman päivän marinointia ja kunnon maustearsenaalistakaan ei olisi haittaa. Onneksi löydettiin tämä resepti. Siinä tikka masala valmistuu alle tunnissa. Lisättiin kyllä vähän chilin määrää lähemmäs omaa makua... Niin ja kannattaa muuten tehdä ensin naan-leipä ruuan kylkeen, että se ehtii kohota. 


 Naan-leipä (4 pientä tai 2 isoa)

1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl maitoa
1/5 pala tuorehiivaa
ripaus sokeria
pari ripausta suolaa
3,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita

Lisäksi halutessasi:
voita
valkosipulia


Yhdistä jogurtti ja maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva sekä suola ja sokeri. Lisää jauhot, mutta älä turhaan vaivaa. Lisää myös sulatettu voi ja anna kohota vähintään puoli tuntia. Lämmitä uuni pelteineen niin kuumaksi kuin mahdollista. Jaa leipä neljään tai kahteen osaan ja kauli ohuehkoiksi levyiksi. Paista kuumassa uunissa kunnes pinta on saanut väriä (5-10 min.) Leipien ollessa uunissa, sulata pari ruokalusikallista voita ja leikkaa joukkoon valkosipulin kynsi. Kun leivät tulevat uunista, valele ne voilla ja valkosipulilla. 

Tikka Masala (4 annosta)

Paketti kanan rintafileitä (400-600g)
1 punainen chili
1 vihreä chili
4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
2 tl chilijauhetta
1 puntti korianteria
puoli tölkkiä tomaattimurskaa (200g)
1 pikkutölkki tomaattipyrettä (tai 2 rkl)
2 dl turkkilaista jogurttia

Leikkaa kanat pienemmiksi paloiksi. Leikkaa chilit, valkosipulit ja sipuli pieneksi ja sekoita kaikki mausteet yhteen. Kuumenna pannulla öljy kuumaksi ja lisää mausteseos sekä chilit ja sipulit. Paista hetkisen ja lisää tomaattisoossit sekä korianteri. Siirrä syrjään vaikka lautaselle kun kastike on lämmennyt. Lisää vähän öljyä ja paista vuorostaan kanat. Kun kanat ovat saaneet kunnolla väriä pintaan, niin pistä kastike takaisin ja lisää jogurtti. Anna hautua kannen alla 30 minuuttia. Tämä ruoka paranee vanhetessaan, eli ei kannata kiirehtiä. Tarjoile tikka masala naan-leivän ja riisin kera. 

Tikka masala oli kohtalaisen tomaattista, joten pientä parantelua voisi vielä tehdä. Maku oli silti sopivan tulinen ja tämä tosiaan on vielä parempaa seuraavana päivänä. Vielä kun pääsisi ihan Intiaan asti tsekkaamaan autenttiset maut!

-Porilainen&Mustamakkara

2 kommenttia:

  1. Kiitti, just oon ettiny jotain hyviä reseptejä intialaiseen ruokaan!
    Käytiin Göteborgissa syömässä niin hyvää intialaista et jäi pieni himo kokeilla kotona ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa testata tota! Se valmistu tosi simppelisti kunhan oli saanu leikattuu kaikki ensin

      Poista