23 maaliskuuta 2016

Kokonainen kirjolohi ja mitä tehdä siitä


Lähi k-supermarketissa oli jo monena perjantaina ollut kokonainen kirjolohi tarjouksessa. No sitten kun vihdoin päätettiin, että käydääs ostamassa sellainen ja tehdään kalaruokia, niin eihän sitä tietenkään ollut tarjolla. Ei luovutettu siihen, vaan matkattiin uljaalla mersulla kohti Linnainmaan Prismaa. Pettymys oli suuri kun näimme lohen hinnan: tuplaten odottamaamme kalliimpi (10.90€/kg)! Emme halunneet luovuttaa vielä, vaan siirryimme tien toiselle puolelle Citymarkettiin. Kyseinen cittari on aina ollut hieman epäilyttävä paikka, sillä kukaan ei käy siellä. Yllätys olikin suuri kun vihdoin pääsimme kalatiskille. Siellä meitä odotti kokonainen kirjolohi 4.90 €/kg, "kalan vaaleampi väri ei merkitse, että kala olisi vanhaa". 

Matkalla kassalle huomasimme myös saman cittarin mahtavan oluttarjonnan. Eli pisteet Linnainmaan cittarille, joka kaikista epäilyksistämme huolimatta olikin jees. 

Kotona Simo otti vastuun kalan käsittelystä ja hommaan etsittiinkin vinkkejä Tammen keittokirjasta. Ekana kalalta lähti pää, sitten eka filee irti ruodoista ja sitten toinen. Tämä oli rehellinen harjoituskerta ja varmasti taidot hioutuvat kokemuksen myötä. Ensimmäinen tekemämme lohiruoka oli ceviche tacojen sisään:


Lohiceviche kahdelle

200 g lohta pieninä kuutioina
puolikas punasipuli
puolikas chili
suolaa
korianteria
1 limen mehu
1 rkl öljyä

Leikkaa lohi, punasipuli ja chili pieneksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa. 


Tacojen väliin tuli cevichen lisäksi guacamolea ja tuoresalsaa. Tuoresalsaan laitettiin kaltattuja tomaatteja, paprikaa, limeä ja suolaa sekä makeaa sipulia.

Seuraavana päivänä tehtiin lopusta lohesta keitto sekä medaljonkeja. Keitto meni suurimmaksi osaksi pakkaseen odottamaan kiireisiä päiviä.


Kalakeitto lohesta

8 dl vettä
8 perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
suolaa
2 laakerinlehteä
kokonaisia mustapippuria 
2 dl kermaa
400 g lohta

Kuori perunat, porkkanat sekä sipuli ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Keitä vesi ja lisää mausteet sekä kasvikset. Anna kiehua, kunnes perunat ovat kypsiä ja lisää kerma sekä lohi. 

Lauantai-illala syötiin vielä Simon tekemiä lohimedaljonkeja yhdessä uuniperunoitten ja tsatsikin kanssa. Lohimedaljongit tehtiin leikkaamalla 4-5 cm leveä pala lohesta ja keskelle tehtiin viilto nahkaan asti ja käännettiin nahkapuolet vastakkain. Paistoimme lohen pannulla matalassa lämmössä kannen alla kypsäksi. Uuniperunat saivat olla rauhassa uunissa tunnin verran 225 asteessa. Tsatsiki valmistui helposti laittamalla turkkilaiseen jogurttiin kurkkua, valkosipulia ja tilkka hunajaa. 


Aloin pohtimaan tuota lohen väriä, kun siitä kaupassa kerran erikseen mainittiin. Muistelin, että lohen väri tulisi katkaravuista, samoin kuin flamingojen, ja googlettelin hieman. Wikipedia osasi kertoa enemmän, ja selvisi (mitä nyt wikipediaan on uskominen), että kasvatetun kirjolohen väri ei tule katkaravuista, vaan rehuun lisätystä väriaineesta?! Ja syy värin lisäämiseen on se, että asiakkaat ostavat mielummin kirkkaan väristä kalaa. Olen jotenkin tosi pöyristynyt tästä, sillä kuinka moni oikeasti haluaisi sitä kirkkaamman punaista lohta, jos tietäisi värin johtuvan täysin lisätystä synteettisestä väriaineesta? 

Samalla muuten selvisi, että lohi on istutettu Suomeen Pohjois-Amerikasta Saksan kautta. Ja jos ei edellisestä käynyt ilmi, niin luonnossa kasvanut lohi onkin juuri vaaleamman väristä, ellei sen ravinnossa ole paljon krilleja ja katkarapuja. 

Hyvältä se lohi kuitenkin maistui ja nyt uskalletaan koittaa uudestaankin kokonaisen kalan ostamista. Tälläisessä kahden hengen taloudessa 1,5 kilon kalan kuluminen ei kuitenkaan ole mikään itsestään selvyys, niin on hyvä ideoida eri ruokia samasta pääraaka-aineesta. 

-Porilainen&Mustamakkara

3 kommenttia:

  1. Kirjolohi on siis Pohjois-Amerikasta tuontitavaraa, lohi on ihan luontaista kalastoa. Tosin lähes sukupuuttoon tuhottu Suomesta, yli 90 lohen lisääntymisjoista tuhottu voimalaitosrakentamisella. Ainoat jäljelle jääneet lohijoet ovat Tornionjoki, jonka on pelastanut sen sijainti rajajokena, Simojoki, jonka lohikanta on henkitoreissaan turvetuotannon vuoksi ja Atlantiin laskevat Teno ja Näätämö.

    VastaaPoista
  2. Yllä piti lukea 90% lohen lisääntymisjoista tuhottu voimalaitosrakentamisella...

    VastaaPoista