06 maaliskuuta 2016

Porridge Bowl eli miksi innostua puurosta



Viime aikoina on ollut trendikästä tehdä smoothie bowleja eli paksuja smoothieita, joiden päälle on ripoteltu pähkinöitä, marjoja ja muita härpäkkeitä. Smoothie on hyvää ja terveellistäkin, mutta talven arkiaamuina ei paljoa huvita syödä kylmiä marjoja rahkaan miksattuina. Arjen aamupalan pitää olla lämmin, nopea ja mahdollisimman monipuolinen. Vihdoin puuro tuntuu olevan nosteessa, ja siksi Porridge Bowl.

Samoin kuin smoothie ei maistu vielä ihmeelliseltä, jos sen tekee vain maitorahkasta ja banaaneista, niin myös puuron kannattaa tehdä muustakin kuin vedestä ja pikakaurahiutaleista.

Vilja

Puuroviljoista helpoin on kaura, sillä se on halpaa ja vatsaystävällistä. Kaura on luontaisesti gluteeniton, mutta sitä käsitellään yleensä samoissa tiloissa muiden viljojen kanssa, jolloin siitäkin saattaa löytyä gluteiinijäämiä. Jos olet jo kyllästynyt kaurapuuroon, kannattaa koittaa esimerkiksi ohraa, joka ruotsalaistutkimuksen mukaan vauhdittaa aineenvaihduntaa ja vähentää kakkostyypin diabetestä. [lähde]

Pikakaurahiutaleiden sijaan kannattaa napata normaaleja hiutaleita, sillä ne valmistuvat käytännössä melkein samassa ajassa. Jos haluat hifistellä, osta esimerkiksi kaura- tai ohrasuurimoita ja tee yön yli valmistuvaa uunipuuroa.

Muita puuroon sopivia viljoja ovat tattari ja ruis, joissa kummassakin on kohtuullisen vahva maku, jonka vuoksi ne sopivatkin paremmin puurosekoituksiin. Myös vehnää voi käyttää, mutta toisaalta sitä tulee saatua jo leivästäkin, joten suosittelisin muita viljoja.


Neste

Perinteisesti puuro tehdään veteen, mutta kannattaa ehdottomasti koittaa maitoa tai kasvimaitoa. Maitoa on lähiaikoina demonisoitu, joten jos haluat pelata varman päälle, testaa esimerkiksi mantelimaitoa. Muista kuitenkin, että ellet tee kasvimaitoa itse kotona, sisältää se lisäaineita. Hyvä suhteutus on laittaa puolet nesteestä vettä ja puolet maitoa.

Proteiini

Viljat itsessään eivät sisällä hirveästi proteiinia, ja vaikka vaihtaisitkin veden maitoon, kannattaa annokseen lisätä hieman proteiinia pitämään nälkää poissa. Hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi raejuusto tai kananmuna. Voit lisätä lusikallisen raejuustoa jo keittovaiheessa puuroon, jolloin se ei jäähdytä sitä turhaan. Jos välttelet maitotuotteita, riko yksi kananmuna (pelkkä valkuainenkin riittää) joukkoon kun puuro on valmista ja vielä kattilassa. Kannattaa sekoittaa se joukkoon nopeasti.  Vegaanille vaihtoehtona voisi olla siemenet, joista puhutaan enemmän rasvaosiossa.

Rasvat

Puuro on vähäkalorista ruokaa, joten siihen voi suosiolla heittää hieman hyviä rasvoja joukkoon. Jos haluat päästä helpolla, osta esimerkiksi kylmäpuristettua rypsiöljyä ja kaada sitä loraus puuron joukkoon. Hyvä ja halpa vaihtoehto ovat myös rouhitut siemenet, kuten pellavarouhe, auringonkukan siemenet ja kurpitsansiemenet. Myös pähkinät sopivat puuroon ja ne maustavat puuroa enemmän kuin siemenet. Sopiva annos öljyä/siemeniä/pähkinöitä on noin ruokalusikallinen per annos. Myös kookosöljy sopii puuroon ja tuo eksoottisemman maun. Sen haittapuolena on vain tyydyttymättömien rasvahappojen määrä, eli se on toisin sanottuna kovaa rasvaa.

Kuitulisä

Puuron viljat sisältävät totta kai hyvin kuitua, mutta suomalaiset eivät keskimäärin saa tarpeeksi kuitua ja pienillä lisäyksillä puuron kuitumäärää on helppo nostaa. Kuitulisäksi sopii esimerkiksi pellavarouhe tai psyllium. Pellavarouhetta voi laittaa hieman alle ruokalusikallisen, mutta psylliumia ei kannata laittaa teelusikallista enempää. Kaupoista löytyy hyvin suomalaista pellavarouhetta sekä siemeniä. Psylliumiakin on alkanut ilmestymään ruokakauppoihin, mutta sitä saa myös esimerkiksi Punnitse&Säästä-kaupoista irtomyynnistä.


Fazer voitti Vuoden Suomalainen Elintarvike 2015 kisan Alku Sadonkorjuu-puurollaan. [lähde] Hienoa, että juuri puuro voitti kyseisen kisan, mutta vähemmän hienoa että samainen puuro on tuplaten kalliimpaa kuin pelkät kaurahiutaleet. Lisäksi puolen kilon pakkaus kuluu ainakin kahden hengen taloudessa vähän turhankin nopeasti. Siksi päätettiinkin tehdä omaa puurosekoitusta.

Peijaispuuro
 (20 annosta)

1,5 dl kaurahiutaleita
3 dl ohrahiutaleita
2 dl ruishiutaleita
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä tai rouhetta
1 rkl psylliumia
2 tl suolaa

Rouhi monitoimikoneessa siemenet pienemmiksi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Tästä satsista riittää noin kahdeksi viikoksi kahdelle, kun yksi annos on reilu desi.




Puuron päälle kannattaa kasata kunnon keko marjoja. Meillä päälle tulee myös banaania tai omenasosetta sekä satunnaisesti hunajaa tai vaahterasiirappia. Kesän lopulla on ihanaa kun nektariinien kausi alkaa, sillä nektariinit yhdessä mustikoiden kanssa sopivat puuroon älyttömän hyvin! Niin ja päällehän voi myös laittaa esimerkiksi kanelia tai kardemummaa. Varsinkin kaneli tuo makeutta ilman sokeria puuroon. 
Tylsää
Parasta
Kannattaa antaa puurolle mahdollisuus! Jos et jaksa keittää puuroa kattilassa (teflon-kattila on muuten paras maidon kanssa), niin tee puuro mikrossa. Oikeasti kattilassa keitto ei vie sen enempää aikaa ja kattilassa keittäessä voit kiehauttaa puuron ja jättää sen hautumaan hetkeksi, jos et ehdi sillä sekunnilla syömään.

-Porilainen&Mustamakkara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti