30 maaliskuuta 2016

Sitruuna-passionhedelmämousse ja päivitetty kalan fileerausohje


Pidettiin rehellinen pääsiäisloma ja käytiin morottamassa molempien vanhempia. Koulusta oli jopa viikon tauko, vaikka ihan niin pitkään me ei oltu aloillaan. Torstai-iltana lähdettiin Poriin ja perjantaina syötiin isovanhempien kanssa pääsiäisherkut alkuruokineen ja jälkiruokineen. Lammasta ei pöydässä näkynyt, vaan tehtiin peuraa ja savulohta. Jälkiruoaksi Simo bongasi hesarista sitruuna-passionhedelmämoussen. 


Haastavin tehtävä oli kinder-munien leikkaaminen, josta Simo selviytyi paremmin kuin hyvin. Itse mousse oli ihan hyvää, mutta olisi voinut olla vaikka kirpeämpikin ja vähemmän makea. Passionhedelmää tuli ohjeen mukaan vain koristeluihin, mutta me sekoitettiin sitä ihan itse mousseenkin. 

Sitruuna-passionhedelmämousse (6-10 annosta)

2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
ripaus suolaa
2 luomusitruunan kuori ja mehut
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
2-3 passionhedelmää

Sekoita kattilassa kaksi kokonaista kananmunaa ja kaksi keltuaista. Lisää sokeri ja suola ja lämmitä keskitasolla, kunnes seos muistuttaa kiisseliä. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Kun sitruunamassa on kylmää, vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Sekoita keskeneään sitruunamassa, kermavaahto ja passionhedelmä. Jos teet pääsiäisherkkua, niin laita massa pääsiäismuniin. Silloin se riittää noin 10 munaan. Tällöin yksittäinen annos on aika pieni. 


Alkuruokana oli äidin tomaattikeittoa raejuustolla ja basilikalla. Keitto on hieman makeaa ja leipä olisi voinut sopia vielä kylkeen. 


Saatiin vielä päivitetty kalan filerointiohje. Kuvien tarkennus on mitä sattuu, kun apukokille ei aikaa turhaan annettu. Tärkein ero Tammen keittokirjaan: ÄLÄ leikkaa päätä pois.Viilto kiduksien jälkeen ja fileerausveitsi siitä sisälle. Hyvässä kulmassa selkärangan viertä pitkin alaspäin. Veitsen pitäisi liukua helposti, vaikkakin ruodot katkevat matkalla.


Veitsi vedetään loppuun asti ja lopputuloksena on nätti filee.


Fileestä täytyy ottaa vielä ruodot pois. Sitten oli apukokin vuoro.


Lopputulos ei ollut aivan niin siisti, mutta tässä hommassa kokemuksesta on apua. Eli uudestaan vaan testaamaan kun keretään. Apukokille myös pisteet rauhallisuudesta, sillä kuvien ottaminen oli huomattavasti helpompaa.

Sunnuntaina käytiin vielä Simonkin vanhempien luona syömässä kuhaa ja marjapiirakkaa ja maanantaina makoiltiin kotona. Lomailut ei ihan heti lopu, sillä torstaina lähdetään Tallinnaan viettämään minilomaa!

-P&M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti